Stavaza aankoop gymzaal & oproep – mei 2020

Beste gebruikers van Voedsellokaal De Gymzaal,

Om met alle activiteiten zoals de markt van LekkerNassûh, de Concious Kitchen en binnenkort Rechtstreex door te kunnen gaan, moeten we als voedselgemeenschap eigenaar worden van De Gymzaal. Daarom zijn we druk bezig om via leenovereenkomsten van 5000 euro het bedrag van de 100.000 euro bij elkaar te krijgen waarvoor de Gemeente het pand te koop heeft aangeboden. Op dit moment hebben we in totaal voor 70.000 euro van mensen toegezegd gekregen. Dat is 10.000 euro minder dan we eerst dachten. Dat betekent dat we nog 6 uitleners nodig hebben voor de resterende 30.000 euro. Omdat de koop wat vertraagd is, hebben we daarvoor nog tot 1 oktober.

De vraag is dan ook: wie wil ons 5000 euro lenen. Een beter maatschappelijke bestemming van dat bedrag is bijna niet mogelijk. Van alle productieketens is de voedselketen namelijk veruit de belangrijkste oorzaak alle grote milieuproblemen zoals klimaatverandering, de achteruitgang van biodiversiteit en de bodem, de stikstofcrisis, de tekorten aan bruikbaar water en zelfs het plastic in de oceanen. Daarnaast heeft de voedselketen een grote sociale impact – denk aan kinderarbeid in cacao, uitbuiting in visserij en fysieke schade als gevolg van pesticiden. Tenslotte leert de huidige pandemie waar onveilig voedsel en een overdaad aan globalisering toe kan leiden

Een belangrijke oplossing daarvoor is een voedselpatroon van duurzaam gekweekte groenten, van het seizoen, uit de omgeving en zonder verpakking plus het tegengaan van voedselverspilling. Dat is bovendien veel gezonder en zo steun je ook nog eens de boeren uit de omgeving die het roer hebben omgegooid. Precies dat is waar de activiteiten in ons voedsellokaal aan bijdragen. Daar willen we dan ook nog vele jaren mee doorgaan.

Laat ons svp weten of je overweegt een van die 6 uitleners te worden. Dat kan door contact op te nemen met Frans van der Steen,  voorzitter van de Stichting Lokaal Voedsel Den Haag. Email: fvdsteen@ziggo.nl, tel: 0613936766. 

Zie voor meer informatie over de leenovereenkomst: http://www.degymzaal.org/2020/02/25/de-leenovereenkomst/